Business game bij Blokker: Niet om het spel, maar om de knikkers!

Supply Chain Business game blokker

Business game bij Blokker: Niet om het spel, maar om de knikkers!

Business Games. Daar zijn we goed in bij SCEX. Onze games zijn interactief, leerzaam, confronterend en transformeren samenwerking naar teamspirit. SCEX neemt de spelende mens serieus. Onze business games moeten renderen. Immers, per saldo gaat het niet om het spel, maar om de knikkers.

Games we play

Onze opdrachtgever – Blokker – vroeg onlangs aan SCEX om invulling te geven aan haar Supply Chain teamdag. Het moest een dag worden waarin ernst en plezier, inhoud plus vorm en collegialiteit elkaar zouden afwisselen om kruisbestuiving te creëren. Mooie opdracht omdat in onze business games het werk van alledag wordt verbonden met alledaags menselijk gedrag. Het een staat immers nooit los van het ander. De kunst is altijd weer om op de werkvloer tussen kennis & kunde en zingeving & geluk spannende verbindingen tot stand te brengen.

Supply Chain Business game blokker
supply chain business game blokker

Spelen met de werkelijkheid

Het programma bestond uit een serie Speedcolleges waarin werd stilgestaan bij trends binnen retail, wendbaarheid in de keten en dat samenwerking meer is dan samen werken. Allemaal invalshoeken die de persoonlijke ontwikkeling van werknemers samenbrachten in het toekomstperspectief van het bedrijf.

Rode draad door de dag was een, speciaal voor dit programma toegespitste, variant van onze business game ‘Bricks & Brains’. De deelnemers ‘spelen’ een logistieke afdeling van een groot bedrijf. Opdracht: zo veel mogelijk omzet en winst creëren door op de meest efficiënte en effectieve manier in te spelen op de vraag van de klant. En daarbij in te spelen op tal van onverwachte gebeurtenissen die het reilen en zeilen van de keten verstoren. Interventies noemen we dat bij SCEX en we zetten ze in op basis van de leerdoelen die we samen met de opdrachtgever formuleren.

In ‘Bricks & Brains’ spelen verschillende afdelingen, zoals Customer Service, Planning, Warehouse en Expeditie & Transport hun eigen rol waarbij de uitdaging is om processen te verbeteren, silo-denken te doorbreken, ketens te optimaliseren en tegenstrijdige belangen te neutraliseren. Games zijn de leukste en tevens vruchtbaarste manier om samenwerking te laten evolueren tot hechte teams. En er wordt wat afgelachen!

Blokker supply chain business game
supply chain business game blokker

Snakken naar tijd en ruimte

Primaire doelstelling van de SCEX-Games blijft uiteraard om veranderingen in organisatie een boost te geven. Door te leren hoe renderend het is om af en toe het operationele proces ‘op pauze’ te zetten. Pas dan krijgt groepsreflectie de kans om nieuwe werkwijzen door te voeren en processen te heroverwegen. Business Games zijn bij uitstek geschikt om bedrijfssituaties na te bootsen en daarmee iteratief aan het werk te gaan. Iets wat in de praktijk helaas zelden gebeurd maar in onze ogen van onschatbare waarde is. Tijd en ruimte investeren om knelpunten en andere oorzaken van ‘waste’ te reduceren, is een thema waar elke organisatie baat bij heeft.

“De business game was een fantastische ervaring voor het team. Vingers op zere plekken werden afgewisseld met hilarische ‘aha – momenten’. De variatie van verdiepende speedcolleges, focus op onze eigen uitdagingen en onderdompeling in de game werden als zeer positief ervaren. Een topdag met fun, teambuilding en inhoud!”

                  -Hans Danhof, Supply Chain Director bij Blokker 

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om een business game in te zetten voor uw bedrijf? Neem dan geheel vrijblijvend contact op via info@scex.nl of het contactformulier onder aan de pagina. Op de hoogte blijven van de business games die wij verzorgen? Volg ons dan op Linkedin.

Contact met SCEX opnemen

Lees meer 'Van de werkvloer'...