“Ever Given owner declares General Average”

Weet U het nog ? In maart 2018 schreven wij hier al een artikel over bij de brand aan board van de Maersk Honam. General Average of Avarij Grosse kan je verzekeren………

The Loadstar.com kopte begin april:
“Lengthy wait for cargo as Ever Given owner declares General Average”
As the investigation into the grounding of the Ever Given in the Suez Canal begins, the vessel’s Japanese owner, Shoe Kisen, this morning declared General Average.”

De laatste keer dat General Average werd uitgeroepen, was na de brand aan boord van de Maersk Honam in 2018. Nadat hij GA had verklaard, stelde de expert de bergingszekerheid vast op 42,5% van de vrachtwaarde en 11,5% als een GA-aanbetaling – dit betekende dat een verlader met een vracht ter waarde van $ 100.000 een gecombineerde aanbetaling van $ 54.000 moest betalen om zijn vracht vrij te geven.

 

Ons artikel uit 2018:

GENERAL WAT ?

Dinsdag 6 maart, 2018 om 15:20 uur melde de Maersk liner vessel “Maersk Honam” , met 7,860 containers aan boord, wat neerkomt op 12,416 TUE’s, dat er een serieuze brand woede in hun vrachtruim. Onderweg van Singapore naar het Suez kannaal, lag het schip 900 zeemijlen zuid Oost van Salalh Oman. De 353 meter lange Maersk Homan (ULCS – Ultra Large Container
Ship) die gebouwd is in 2017, had 27 bemanningsleden aan board, waarvan er 4 vermist zijn en zijn nu allemaal geëvacueerd, want ze krijgen de brand niet onder controle. Over de jaren zijn er wel meer brandjes geweest op containerschepen maar het komt toch altijd als een verrassing en ik had toch geen containers op dit schip dus waarom zou ik me druk maken. Laten we
eerlijk zijn, als het om verzekeren gaat denken wij toch allemaal wel eens:  “ Zal mij niet gebeuren, dus doe maar niet”.
Is 1 van die 7,860 containers nou wel van U dan ? dan hopen we maar dat U zich verzekerd heeft tegen: GENERAL AVERAGE. Het stamt uit 1890, is o.a. nog in 2012 uitgeroepen door de eigenaren van de Hanjin Osaka na een explosie in de machinekamer. Wat houdt dit in: GENERAL AVERAGE is een maritieme wet ,waarbij alle partijen die iets van waarde aan boord van dit schip hebben (Scheeps eigenaar, vracht eigenaren, forwarders, enz) een proportioneel deel van de totale schade zullen bijdragen. Dit soort zaken gaan altijd lang duren en kan U een hoop geld gaan kosten.
Het moraal van dit verhaal: Zorg dat je ook voor dit soort incidenten goed verzekerd bent.

Ruurd Jellema

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs

Overtuigd? Of heeft u nog vragen waar we in geloven als ketenversnellers. In de nieuwsbrief krijgt u antwoorden en blikken we vooruit wat ons beweegt.

In Suppleye vindt u alles over de laatste trends en ontwikkelingen in de vorm van artikelen, columns, handige checklists en nog veel meer. Welke categorie is voor u interessant? Als u niks wilt missen, meld u dan aan voor de nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.

Inschrijven