magazijn

Prijsvraag: een veilig en efficiënt magazijn

We zijn op zoek naar originele ideeën, handige hulpmiddelen, best practices en slimme trucs die ervoor zorgen dat er op de logistieke werkvloer veilig kan worden gewerkt zonder dat de productiviteit en kwaliteit uit het oog worden verloren. De meest originele bijdragen krijgen van ons een lekkere taart opgestuurd.

Meer dan ooit is veilig en toch efficiënt werken in het magazijn een thema dat bij Logistiek Managers hoog op de agenda staat. “Hoe zorg ik er in drukke tijden voor dat de medewerkers in de operatie voldoende afstand van elkaar houden zonder dat de productiviteit onderuitgaat”. Een complex vraagstuk waarmee we waarschijnlijk nog wel langere tijd te maken zullen hebben en dat we niet onbeantwoord kunnen laten. Immers niet alleen de gezondheid van medewerkers is in het geding, maar ook de continuïteit van de operatie.

Onlangs hebben we SHIFT leren kennen. SHIFT heeft als doel om haar opdrachtgevers te helpen om gedrag langdurig te veranderen. De kantoren van SHIFT en SCEX in Nijmegen liggen op 5 minuten wandelen van elkaar, maar los van deze fysieke nabijheid vinden we ook verbinding in het feit dat we onze gezamenlijke expertise inzetten om tot effectieve en duurzame gedragsverandering te komen in logistiek en ketenmanagement. En daar is veel te winnen is onze gezamenlijke stellingname.

Bijvoorbeeld in hoe medewerkers in magazijnen hun werk verrichten. Doen ze dat efficiënt? Werken ze veilig? Is het magazijn schoon, goed georganiseerd en netjes opgeruimd? Wij denken dat daar nog veel te verbeteren valt en we zijn ervan overtuigd dat gedragsinzichten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan schone, veilige en efficiënte magazijnen. Niet alleen bij de jaarlijkse audit of als ‘de grote baas’ langskomt, maar langdurig en structureel.

Natuurlijk vinden we in veel magazijnen al toepassingen van de LEAN-filosofie. Vaak in de vorm van schaduwborden, visueel management of andere onderdelen van 5S. En dat heeft zeker een positief effect op orde en netheid en op een gestroomlijnd werkproces. Toch blijkt het in de praktijk moeilijk om dat ook voor langere tijd vol te houden en zien we het enthousiasme bij management en medewerkers op den duur tanen. Dat kan anders denken wij. SHIFT en SCEX zijn daarom een project gestart met als doel om magazijnen in Nederland mooier, veiliger, efficiënter en schoner te maken. We gaan daarbij de kennis die SHIFT heeft van gedragsbeïnvloeding combineren met onze expertise rond het optimaliseren van magazijnprocessen. We gaan daarover een aantal artikelen schrijven en ontwikkelen een template voor een goed georganiseerd magazijn met veel aandacht veel veiligheid, productiviteit, kwaliteit en orde & netheid.

En omdat er natuurlijk al heel veel goede voorbeelden zijn in de praktijk schrijven we nu een prijsvraag uit. We zijn namelijk heel benieuwd om van ons netwerk te horen welke ideeën er in de praktijk al worden toegepast om soepel draaiende logistieke operaties te realiseren, de logistieke werkvloer structureel schoon en opgeruimd te houden en het thema veilig werken hoog op de agenda te houden.

Daarom een oproep om originele ideeën, handige hulpmiddelen, best practices en slimme trucs met ons te delen. De meest originele bijdragen krijgen van ons een lekkere taart opgestuurd. En natuurlijk delen wij als tegenprestatie alle reacties met jou. Zo leren we van elkaar en maken we ons logistieke leven weer een stukje beter.

magazijn

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs

Overtuigd? Of heeft u nog vragen waar we in geloven als ketenversnellers. In de nieuwsbrief krijgt u antwoorden en blikken we vooruit wat ons beweegt.

In Suppleye vindt u alles over de laatste trends en ontwikkelingen in de vorm van artikelen, columns, handige checklists en nog veel meer. Welke categorie is voor u interessant? Als u niks wilt missen, meld u dan aan voor de nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.

Inschrijven