SCEX event Wendbaarheid & Eenheid in de supply chain

Donderdag 6 juni j.l. was het hoofdkantoor van onze gewaardeerde klant Welkoop het decor voor de SCEX werkconferentie “Wendbaarheid & Eenheid in de Supply Chain”. Met een goed gevulde zaal, drie speedcolleges en de business game Bricks & Brains waren alle ingrediënten aanwezig voor een inspirerende, leerzame en leuke middag.

High performing teams

Key note spreker Jaco Ottink opende het evenement met een intrigerend college waarin hij ons meenam op zijn bergavonturen. Hij beklom als negende Nederlander de ‘7 Summits’, waaronder de Mount Everest. Daarbij is succesvolle samenwerking met expeditieteamleden letterlijk van levensbelang. Ondersteund met spectaculaire voorbeelden en beeldmateriaal, beschreef hij de essentiële bouwstenen van de high performing teams waarmee hij deze fantastische beklimmingen heeft volbracht. Ook de moeilijkheden die komen kijken bij samenwerken met zeer diverse persoonlijkheden en nationaliteiten kwamen aan bod, evenals de kritieke keuzes die gemaakt moeten worden in de erbarmelijke en soms levensbedreigende situaties.

Naast een inhoudelijk sterk verhaal waar mooie paralellen werden getrokken naar samenwerking binnen organisaties kreeg Jaco alle aanwezigen – inclusief SCEX – drie kwartier lang op het puntje van hun stoel. Wij willen Jaco nogmaals bedanken dat hij inzicht heeft gegeven in zijn bijzondere leven en wensen hem bijzonder veel succes bij het najagen van al zijn dromen.

Business game

Na een korte speluitleg van Tinus was het tijd voor de eerste ronde van onze business game Bricks & Brains. Deze interactieve bedrijfssimulatie vraagt een optimale samenwerking van de deelnemers, waarvan de meesten elkaar deze dag voor het eerst ontmoetten, met als doel gezamenlijk een winstgevend bedrijf te runnen. Daarbij zijn conform de visie van SCEX niet alleen harde elementen zoals processen van belang, maar ook de zachte kanten van organiseren zoals leiderschap en communicatie. In de pressure cooker van Bricks & Brains wordt doorgaans goed zichtbaar hoe lastig het is om onder hoge druk niet in de modus te schieten die wij ‘brandjes blussen’ noemen. Identiek gedrag zien we in echte organisaties terug. Alhoewel de deelnemers gedurende het einde van het eerste boekjaar wat meer grip kregen op de keten en hun rol daarbinnen, waren de financiële resultaten nog niet om over naar huis te schrijven. De supply chain was alles behalve onder controle en zeker niet wendbaar genoeg. 

Wendbare supply chain

Als intermezzo nam Casper de deelnemers mee in een energiek speedcollege over de voorwaarden voor een wendbare supply chain. Typerend voor Casper en SCEX zijn de inzichtelijke voorbeelden en pragmatische en direct inzetbare tips en adviezen. Onmisbare elementen voor een wendbare supply chain zijn in ieder geval een collectieve ambitie, gedistribueerd leiderschap, het koesteren van diversiteit, autonomie op de werkvloer en tenslotte duidelijke doelen en afgebakende rollen, hetgeen naadloos aansluit op de boodschap van Jaco. 

De rust van ronde 2

Voordat we het tweede en tevens laatste boekjaar van de business game begonnen, kregen de deelnemers de tijd om de lessen van Jaco en Casper in de praktijk te brengen. Wat in ieder geval meteen opviel was de rust van ronde 2 versus de hectiek van ronde 1. Veelal een veelbelovend teken omdat het riekt naar beheersbaarheid. In tegenstelling tot het eerste boekjaar werd en meer vanuit de klant gedacht, beter en integraler overlegd en werd er door de managers ingegrepen daar waar nodig. Dat laatste kost tijd en daarmee geld in de business game maar net als in de realiteit is het creëren van overzicht, het afstemmen van rollen en het verhelderen en mogelijk aanpassen van doelstellingen van onschatbare waarde. De investeringen in deze zogenaamde time outs werden dan ook snel terugverdiend.

Na afloop van het tweede boekjaar waarin iedereen zijn en haar stinkende best had gedaan, was er gelegenheid om lekker te eten. In de tussentijd berekende SCEX te scores. Met gevulde maag werd het tijd om de resultaten te ontvangen. Deze waren aanmerkelijk beter met een verviervoudigd service-percentage en zelfs een bescheiden winst, waarvoor onze complimenten!

Afsluiter

Als afsluiter vertelde Willem over de geheimen van eenheid in de supply chain. Sterke teams zijn daarbij een onmisbaar en noodzakelijk fundament. Daarbij werd het vergelijk gemaakt met bands, met name The Beatles, de meest succesvolle band aller tijden. Veel bands slagen erin met zeer diverse teamsamenstellingen een naadloze samenwerking en daarmee prachtige resultaten te realiseren. Dergelijke samenwerkingen slagen omdat ze aan de kritieke succesfactoren van sterke teams voldoen: psychologische veiligheid, collectieve intelligentie, gedeelde teamwaarden, onvoorwaardelijk vertrouwen en verbinding & betrokkenheid tussen en van de teamleden.

SCEX kijkt terug op een geslaagde werkconferentie waarbij we de positieve feedback van de deelnemers met veel enthousiasme in ontvangst namen. Graag bedanken wij nogmaals Welkoop voor het beschikbaar stellen van de locatie, Jaco voor het delen van zijn fantastische verhaal en natuurlijk – last but not least – alle deelnemers voor hun komst, inzet en tomeloze energie.

Heel graag tot een volgende keer!

Willem van den Berg

scex event

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs

Overtuigd? Of heeft u nog vragen waar we in geloven als ketenversnellers. In de nieuwsbrief krijgt u antwoorden en blikken we vooruit wat ons beweegt.

In Suppleye vindt u alles over de laatste trends en ontwikkelingen in de vorm van artikelen, columns, handige checklists en nog veel meer. Welke categorie is voor u interessant? Als u niks wilt missen, meld u dan aan voor de nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.

Inschrijven