Vijf Russische DC’s in één maand, een onvergetelijke tijd!

Zoutmijnen Sterlitamak

Vijf Russische DC’s in één maand, een onvergetelijke tijd!

De maand september stond in het teken van vijf distributiecenter quickscans bij Magnit, de nummer twee supermarktketen van Rusland. Vergeleken met andere super/hypermarkten in dit land gaat het merendeel van het Magnit assortiment over de 37 DC’s om de ruim 20.000 winkels te bevoorraden.

Van Shakhty naar Kolomna

Van Shakhty naar Kolomna en Tula, naast de zoutmijnen in Sterlitamak en Kolpino – naast het vliegveld van St Petersburg. Samen met collega supply chain-expert en tolk, Vitaly, ben ik aan de slag gegaan.

De Russische DC’s

Eerst naar het HQ in Krasnodar, waar we tevens een vijftal winkels bezocht hebben om de echte verhalen van de winkelvloer te horen en zien. Think big is wel nodig in Rusland dat het grootste land ter wereld is met 17.098.246 km², bijna twee keer de Verenigde Staten. De DC’s zijn groot, tussen de 50.000 en 90.000 M2. Er werken heel veel mensen, want handjes zijn goedkoop in Rusland. De 6.000+, voornamelijk MAN tandem trailers, kom je in heel Rusland tegen. En wie goed oplet ziet ze ook in Europa rijden als er weer een lading bij een Europese leverancier is opgehaald.

Zoutmijnen Sterlitamak

Er werken heel veel mensen, want handjes zijn goedkoop in Rusland. De 6.000+, voornamelijk MAN tandem trailers, kom je in heel Rusland tegen.

Interne flow binnen de Russische DC’s

Onze dagen beginnen aan de poort, waar we zien dat de vrachtwagenchauffeurs van Magnit stuk voor stuk moeten blazen en een kleine medische test ondergaan voordat ze het terrein mogen betreden. Deze testen worden erg serieus genomen. We vervolgen onze weg over het gigantische terrein om de interne flow van het DC te volgen.

From Russia with love

Logistiek is universeel en ook hier kampen ze met uitdagingen met voorraden, productiviteit en kostenbeheersing – zoals vele DC’s wereldwijd. Genoeg actiepunten voor de komende jaren dus! We worden overal hartelijk ontvangen en voelen ons welkom. En dat werkt lekker als je na een lange dag en een korte nacht weer opstaat voor het volgende DC… ergens in Rusland.

Ruurd Jellema

Met SCEX helpen we opdrachtgevers vanuit een holistische visie om anders te leren kijken, de juiste structuur neer te zetten, de eenheid te vergroten, over de grenzen van de eigen afdelingen heen te gaan en zo de ideale randvoorwaarden voor wendbaarheid te realiseren. Ook sparren met SCEX over de wendbaarheid van uw organisatie? Neem dan contact op via info@scex.nl of het contactformulier onder aan deze pagina. Vaker verslag van de werkvloer horen van SCEX? Volg ons dan op Linkedin.

Contact met SCEX opnemen

Lees meer 'Van de werkvloer'...