Zorgt Augmented Reality voor een supply chain revolutie?

Augmented reality supply chain Jeshoots.com

Zorgt Augmented Reality voor een supply chain revolutie?

Webshop klanten die gretig gebruik maken van hun retourrecht; het veroorzaakte op zijn zachtst gezegd een omwenteling in de supply chain. Volgens Guus staan ons wederom ingrijpende veranderingen te wachten. Met de komst van Augmented Reality zou het drama van kostbare retourzendingen wel eens tot het verleden kunnen horen. Ook kan het levertijden aanzienlijk verkorten. Kortom: een supply chain revolutie is nabij! Immers, met een 3D-bril op de neus, kan de klant dan opmerken dat die gele bank toch niet mooi in de woonkamer staat, zonder dat daar bestelling, orderpicking, distributie etc. aan vooraf is gegaan…

Supply chain manager Guus
Augmented reality supply chain Jeshoots.com

Steeds meer supply chains worden er sneller door; Virtuele beelden projecteren vóór wat er in de werkelijkheid wordt waargenomen, beter bekend als Augmented Reality. Vooral bij de verkoop van producten zoals keukens of gordijnen, waarbij de persoonlijke smaak van de klant om de hoek komt kijken, verricht Augmented Reality wonderen. Met behulp van deze vermenging van de echte wereld met computergestuurde beelden kan de potentiële koper zich immers een perfecte voorstelling maken van het product in de eigen omgeving. Een bekend Zweeds meubelbedrijf heeft een applicatie gelanceerd waarmee die heerlijke bank, ergonomische boekenkast of design salontafel in de eigen woonkamer kan worden geprojecteerd. Een fabrikant van trapliften past de techniek toe in het eigen werkproces: Nadat de lift ter plekke is ingemeten, worden de gegevens direct doorgestuurd naar de fabriek.

Drama met kostbare retourzendingen voorbij

Het toevoegen van realiteit kan gerust een revolutionaire verbetering van de supply chain worden genoemd. Ga maar na. De gegevens worden direct naar het cloud platform verstuurt en gebruikt om het eindproduct samen te stellen. De combinatie van ‘mixed reality’ en op de cloud gebaseerde configuratie in de supply chain kan het proces van bestellen tot leveren met driekwart terugbrengen. En de revolutionaire technologie biedt nog een prettige bijkomstigheid: een vermindering van het aantal retourzendingen. De klant kan immers in detail zien hoe het product eruit ziet en kan dus direct aangeven of het aan de verwachtingen voldoet of dat het toch nog anders moet.

“De combinatie van ‘mixed reality’ en op de cloud gebaseerde configuratie in de supply chain kan het proces van bestellen tot leveren met driekwart terugbrengen.”

“Wat denk je van bedrijven die in een oogopslag kunnen laten zien hoe hun artikelen ogen met een Valentijn – Suikerfeest – of Sinterklaasverpakking?”

AR is geen roze bril

De eerste bedrijven hebben inmiddels Augmented Reality in hun supply chain geïntegreerd. Spoedig zullen er meer volgen, want de toepassingsmogelijkheden zijn grenzeloos. Wat denk je van bedrijven die in een oogopslag kunnen laten zien hoe hun artikelen ogen met een Valentijn – Suikerfeest – of Sinterklaasverpakking? Of klanten die, met een 3D-bril op, kunnen zien welke bomen, planten en bloemen, qua hoogte, volume en kleur, in hun tuin, serre of huiskamer het fraaiste ensemble vormen. Ik voorspel: de omwenteling van de ‘toegevoegde realiteit’ in de Supply Chain is aanstaande. Eén geluk, met steun van SCEX hoeven goed voorbereide bedrijven er niet de barricaden voor op.

Sparren over inzet van AR voor uw bedrijf? Neem gerust contact op met SCEX op info@scex.nl of via onderstaand formulier. Als eerste op de hoogte zijn van onze nieuwste artikelen? Volg ons dan op Linkedin.

Contact met SCEX opnemen

Bekijk meer 'Channel π'...