Uitdagingen

Logistieke ketens zijn voortdurend in beweging en de enige constante lijkt verandering te zijn. Klimaat, politiek, energie, oorlogen en conflicten: de ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en stellen bedrijven voortdurend voor nieuwe uitdagingen om de keten op adequate wijze te blijven plannen en organiseren. Het is noodzakelijk te beschikken over actuele kennis en doortastend management om ervoor te zorgen dat de klantbelofte onder alle omstandigheden tegen de laagst mogelijke ketenkosten kan worden waargemaakt.

Schaalbaarheid

Logistieke ketens zijn voortdurend in beweging en vrijwel elk bedrijf heeft te maken met drukke en minder drukke tijden. Seizoenspatronen, op omzet jagende verkoopafdelingen bij een kwartaal- of maandafsluiting, feestdagen, weekpatronen of zelfs pieken gedurende een bepaald moment van de dag. Dat alles vraagt om schaalbaarheid: makkelijk kunnen op en afschalen van logistieke capaciteit. Dat kan capaciteit in de vorm van ‘handjes’ om te picken zijn, het aantal beschikbare pick- en of bulklocaties, transportcapaciteit etc etc. Het realiseren van het juiste niveau van schaalbaarheid is een uitdagend vraagstuk, zeker als pieken overlappend zijn.

Wendbaarheid

Dat ketens en magazijnen niet van elastiek zijn, is voor de meeste logistiekelingen een evident gegeven. Voor commerçanten is dat anders. Zij willen niet gehinderd worden door restricties en capaciteitsbeperkingen en willen te allen tijde de klantbelofte waar kunnen maken. Een gebrek aan voldoende capaciteit brengt het waarmaken van die klantbelofte in gevaar. Maar anderzijds is overcapaciteit kostbaar. Heel kostbaar soms.

Het is dus enerzijds zaak om te zoeken naar de juiste balans tussen de vraag naar en het aanbod van capaciteit en anderzijds om te zorgen voor voldoende wendbaarheid zodat kan worden ingespeeld op de onvermijdelijke schommelingen in het aanbod van werk en in op het type werk dat moet worden uitgevoerd.
Planningsvaardigheden, balanceercapaciteit, standaardisatie en multifunctionele inzet van mensen en middelen vormen belangrijke, maar ook uitdagende componenten voor de realisatie van wendbaarheid.

Productiviteit

‘Make the assets sweat’ is een gevleugelde term die iedereen die met kostbare productiemiddelen werkt wel kent. Je wilt immers het maximale uit de beschikbare capaciteit halen om de operationele kosten te minimaliseren. In logistieke operaties maken de kosten van arbeid een belangrijk onderdeel uit van de operationele kosten. Zeker gezien de schaarste van gekwalificeerde medewerkers en de enorme stijging van loonkosten waarmee veel bedrijven te maken hebben, loont het dubbel en dwars om te werken aan productiviteitsverbetering. Weerbarstige problematiek en regelmatig een hoofdpijndossier voor operationeel leidinggevenden. Maar anderzijds ook een mooie uitdaging om aan te gaan. Er valt op dat terrein nog heel veel te winnen.