De vlag uit. De Europese, wel te verstaan. Zag ‘m nergens, maar dat had eigenlijk wel gemoeten. Genoeg aanleiding voor. De Chinezen gaven er met hun nieuwe AI–model genoeg aanleiding voor. Intelligent, prima presterend terwijl de kosten lager zijn dan wat de Amerikanen uittrekken voor het trainen van hun modellen. Hetzelfde krijgen voor minder geld, wie wil dat nou niet. AI op een kopie. Sensationeel!
Amerikanen kiezen bij het bij het genereren van kunstmatige intelligentie primair om schaalgrootte. Zijn ze gewend. Is het groot, dan groots aanpakken. Hoe meer data en rekenkracht, hoe allrounder de AI-output en omvattender de netwerkeffecten. De hyperaanpak van veel geld ertegenaan smijten bleek zo succesvol dat bij alle AI-bedrijvers de common sense ontstond dat superintelligentie eigenlijk alleen bereikt kan worden door een ‘d’rop en d’rover mentaliteit’.
Nadeel van dit algoritmisch machismo kan zijn dat het waarnemen van evidenties erdoor wordt vertroebeld. Hoe beroerd gebrek aan scherpte kan uitpakken, lieten de Chinezen zien met hun Sliep Uit-model ‘DEEPSEEK’. Welke kool hadden de Chinezen de AI-gemeenschap gestoofd waardoor de hele toeleveringsketen in de sector op zijn kop werd gezet?
Om te beginnen maakt de ‘diepzoeker’ gebruik van taalmodellen die patronen herkennen in een overdaad aan gegevens. Gewoon, met bekende technologie, zoals iedereen. Het revolutionaire is dat, in plaats van één allesverslindende ‘Holle Bolle Gijs’, de datastroom wordt opgeknipt en vervolgens verdeeld over meer goedkopere expertsystemen. Fijnzinniger. Wat resulteert in een slanker kostenefficiënt taalmodel. Nog steeds veel gegevens maar in de informatieketen zijn schakels aangebracht waardoor data anders kunnen worden gerangschikt. Leuk voor de gebruikers want de DEEPSEEK-app is gratis en reuze praktisch voor AI-geletterden. Zij krijgen namelijk vrij toegang tot de broncode.
De Chinese geste zou vrijmoedig kunnen worden geïnterpreteerd als genereus en een uitnodiging tot het eendrachtig verder brengen van een technologie die in menig opzicht nog in de kinderschoenen staat. Maar dat is toch niet zoals in de AI-gemeenschap werd gereageerd. Eerder kleinzerig en vervuld van achterklap.
Waren die ontwikkelkosten werkelijk zo laag als werd geclaimd? En die app, wie zegt ons dat daar geen spyware in verstopt zit? Rijksambtenaren kunnen het maar beter niet gebruiken op hun werktelefoon vanwege het offensieve cyberprogramma van China.
Of zijn dergelijke defensieve reacties te ver gezocht en slechts tekenen van een jalousie de métier? Niets menselijks is AI vreemd, zou men kunnen constateren. Hoe dan ook, er wapperden dus nergens huldigende vlaggen.
Casper Jansen