De Wet van de Remmende Achterstand. Bestaat die? Wie de alarmerende rapporten leest waarin de Brusselse beleidsmakers waarschuwen dat Europa niet genoeg innoveert en investeert zou denken van wel. De boodschap is dat het oude continent sloom op de AI-race reageert en, ondanks alle kennispower om wetenschappelijke doorbraken te forceren, een beetje achteraan sukkelt. Het zal je maar gezegd worden.
Juist daarom had men kunnen verwachten dat het AI-nieuws uit China dat een schokgolf door de wereld veroorzaakte, in Europa met klaterapplaus zou zijn begroet. Niet eerst neuzelen over de techniek en de ontwikkelkosten van het Chinese model of pietenpeuten waar de info van de app-gebruikers terechtkomt en wat de vermeende ontvanger in China ermee doet. Maar focussen op het grotere plaatje. Op wat de Chinezen hebben aangetoond. Namelijk dat er geen geldverslindende datamoloch nodig is om naar ‘de sterren te reiken’.
Het trainen van modellen kan slimmer. Intelligenter door een geitenpaadje te nemen, in plaats van de riante autostrada met maximumsnelheid. In weerwil van wat de intuïtie ons ingeeft, brengt de omweg de AI-doelen sneller en goedkoper dichterbij.
Door meteen te switchen naar de DEEPSEEK-methode kan Europa de invloed van Amerikaanse Big Tech indammen en tegelijk de opgelopen achterstand bij de AI-industrie in één klap te niet doen.
Was het toeval dat vrijwel gelijk met de Chinese AI-richting de voorzitter van de Europese Commissie het ‘Europese Concurrentie Kompas’ presenteerde. Met AI als één van de speerpunten. Tuurlijk! Tenzij je serendipiteit wil herkennen in het beleidsinitiatief om in Europa voortvarend toe te werken naar een ‘eigenstandige’ positie in de AI-markt van de toekomst.
Niet langer proberen mee te stampen met de korte termijnolifanten van de Big-Tech-Boys maar een eigen weg te gaan die uiteindelijk moet leiden naar winnende verdienmodellen. Voor Europa de kans om niet te gaan voor vrolijke AI-succesjes zoals het organiseren van een AI-Song Parade dat het Eurosongfestival naar de kroon steekt en het Russische Liedjesplan de afsnijdt. Maar toonaangevend te worden bij de toepassing en ondersteuning van de Europese AI ACT. Door het ontwerpen van een AI-Ecosysteem dat gebruikers in staat stelt om de grenzen te bewaken tussen menselijke denkprocessen en de alsmaar meer lerende en redenerende algoritmes. Om al doende en al lerende een AI-industrie vorm en inhoud te geven door middel van modellen die op zoek gaan naar de verhouding tussen algoritme en ethische accuratesse, waardevrije informatiestromen en waardige wetgeving, duurzaamheid en supercomputers.
Europa zal zo nieuwe standaarden van AI-waarden creëren die zullen dienen als maat- en richtinggevend voor het bedrijfsleven wereldwijd. AI-ontwikkelaars die zeker van hun zaak willen zijn, presenteren in de toekomst hun modellen pas nadat zij een keurmerk hebben ontvangen: EU-AI. Op de dag waarop dat keurmerk zal worden gepresenteerd, mag wat mij betreft best de vlag uit. Een echte dan wel!
Casper Jansen