
MIS POES
Ben ’t zat! Elk jaar weer opnieuw uitleggen wat het verschil is tussen pepernoten en kruidnoten. Doe ’t niet meer. […]
Laura Maersk komt aan de top. Van de Deense containervloot die bestaat uit maar liefst 783 schepen. Qua capaciteit de, op een na, grootste containerschipper ter wereld. Vertederd las ik het bericht. ‘Ach, die goeie ouwe Maersk’, riep ik. ‘Opgevolgd door iemand uit de familiekring, z’n eigen dochter nog wel. Zij koos niet voor een toekomst in de dendrochronologie, het beachsprinten noch palingrokerij. Nee, varen over de baren. Het ruime sop, het zeegat uit, reef de riffen, Gisteren nog was ze in Rotterdam op de Maasvlakte. ‘Schip Ahoy en zo’. Kortom, Laura gaat voor puur maritiem. Zo zwalkten mijn gedachten.
Recht zo die gaat, zou je kunnen zeggen. Niks mis mee. Maar ja, de feiten liggen toch ietsje anders dan zo guitig door mij gedacht. Hoor je wel vaker dat de feiten niet sporen met de werkelijkheid.
De Laura waarom het hier gaat, blijkt het eerste containerschip ter wereld te zijn dat vaart op methanol. Groene. En die kleurcategorie, daar gaat het om. Die maakt ‘de dame in kwestie’ tot iets bijzonders. Tot significante vooruitgang vergeleken met de smerige fossiele drab waarmee wij onze maritieme logistiek plegen voort te stuwen.
‘We gaan helemaal zero’ staat er met koeienletters op Laura’s rompje. Zo’n boodschap schept vertrouwen want Laura zelf is met een capaciteit van ‘slechts’ 1.600 containers een frêle lid van de vloot. De 24 methanolschepen in de planning voor over een jaar of vijf zullen stuk voor stuk groter zijn.
Het paradepaardje mag dan bescheiden van omvang zijn, de naam staat wél ergens voor. Laura verwijst naar de naam van het eerste stoomschip dat door Maersk in 1886 in de vaart werd genomen. Destijds een innovatie en vooral ook een bewijs dat toen al de trends in logistieke en transport snel werden verstaan. Net zoals nu! Geholpen overigens door een flinke por in de rug door de Europese Unie. Dat wel. Want die bepaalde dat schepen met vieze stookolie voortaan moeten dokken. En dergelijke missierechten lopen natuurlijk flink in de papieren met een vloot van bijna 800 schepen.
Vraag blijft hoeveel van de kleinere rederijen de visie en financiële armslag hebben om hun eigen ‘Laura’s‘ in de vaart te brengen. Er varen meer dan 5.000 schepen met een vloot van ruim 50 miljoen TEU rond die vroeg of laat van koers zullen moeten veranderen: ook van poepjesbruin naar fris groen. Al was het maar vanwege de concurrentiepositie die de Denen met hun methanolsprong danig hebben versterkt. Tel daarbij op, de spectaculaire daling van het dagtarief van het containertransport en de gestaag groeiende roep om transparantie in de footprint van transport en logistiek en iedereen kan op de achterkant van het spreekwoordelijke sigarendoosje becijferen dat de Deense containervervoerders met hun Laura een stap de toekomst in hebben gezet die elke vader zijn eigen dochter zou toewensen.
Casper Jansen
Photo by Jacob Meissner on Unsplash
Overtuigd? Of heeft u nog vragen waar we in geloven als ketenversnellers. In de nieuwsbrief krijgt u antwoorden en blikken we vooruit wat ons beweegt.
In Suppleye vindt u alles over de laatste trends en ontwikkelingen in de vorm van artikelen, columns, handige checklists en nog veel meer. Welke categorie is voor u interessant? Als u niks wilt missen, meld u dan aan voor de nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.
Inschrijven