Ergonomie in het magazijn: geschikte luxwaarden voor uw verlichting

Waar denkt u aan bij het horen van het woord ‘ergonomie’? Lichaamshouding? Een goed afgestelde bureaustoel? En bij ‘ergonomie in het magazijn’? Het tillen van zware producten? Of misschien ook aan de verlichting? Verlichtingsvorm en lichtsterkte zijn erg belangrijk voor de productiviteit en fitheid van uw personeel. Maar de vereiste luxwaarden verschillen per werkplek. Hoe staat het met de binnenverlichting in uw magazijn?

Menselijke waarnemingen zijn een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden in het magazijn. Zo ook het verzamelen van orders. De waarneembaarheid is in belangrijke mate afhankelijk van de verlichtingssterkte. De ogen voeren weliswaar geen handelingen uit, maar vragen wel een waarnemingstijd en een ooginspanning. Afhankelijk van deze inspanning zal er dus meer rusttijd worden genomen, omdat anders de prestatie zal verminderen en de kans op fouten toenemen.

(Europese) normen voor luxwaarden

De Europese Unie heeft normen opgesteld voor luxwaarden in diverse binnenverlichtingsomgevingen. In de norm NEN-EN 12464-1:2011 is vastgelegd welke luxwaarden als norm worden gehanteerd voor o.a. een binnenwerkplek.

Om een indruk te geven van de gewenste verlichtingssterkte, kunnen wij u de volgende uitgangspunten geven:

  • Orderverzameling van kleine tot grote artikelen met goed afleesbare lijsten.

gewenste verlichtingssterkte op ooghoogte: 200 – 220 lux

  • Orderverzameling van zeer kleine artikelen met minder goed afleesbare lijsten.

gewenste verlichtingssterkte op ooghoogte: 300 – 320 lux.

Op kantoor ligt de norm nog hoger en is de gewenste lichtsterkte 500 lux voor een werkplek. Nou heeft u misschien geen luxmeter in uw lade liggen. Maar ook daar komt de iPhone tegenwoordig van pas, want met de Lumu Power Color & Lightmeter is vrij nauwkeurig te meten wat de lux is. Kunt u meteen even testen hoe het momenteel met de ergonomie in het magazijn van uw bedrijf gesteld is!

Aanduiding van kleurtemperatuur in Kelvin

Als u dan toch met verlichting aan de slag gaat, is de kans vrij groot dat dit LED verlichting zal zijn. Bij LED verlichting wordt de kleurtemperatuur in ‘Kelvin’ aangegeven. Maar wat zegt 2300K, 2700K, 3000K, 4000K of 6500K nou eigenlijk? Het komt er simpel gezegd op neer dat hoe lager de waarde van de kleurtemperatuur is, hoe warmer het licht is (een ouderwetse gloeilamp zit rond de 2700K).

Niet alleen de luxwaarden zijn van belang als het gaat om ergonomie in het magazijn. Kleurkeuze speelt ook een belangrijke rol. Denk maar aan de eerdergenoemde productiviteit en fitheid van personeel. 3000K Warm Wit komt weinig voor in een kantoor of magazijn. 4000K Helder Wit of zelfs 6000K (Koud Wit) daarentegen, zijn kleurtemperaturen die nu populair zijn.

Verlichting & het welzijn van werknemers

De juiste verlichting is dus erg belangrijk voor het welzijn van uw werknemers. Denk niet alleen na over duurzaamheid en het voldoen aan de Europese norm, maar juist aan de productiviteit en fitheid van het personeel. Want zeg nou zelf, ‘ergonomie in het magazijn’ vinden we toch allemaal belangrijk?

Supply chain consulting Ruurd SCEX

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs

Overtuigd? Of heeft u nog vragen waar we in geloven als ketenversnellers. In de nieuwsbrief krijgt u antwoorden en blikken we vooruit wat ons beweegt.

In Suppleye vindt u alles over de laatste trends en ontwikkelingen in de vorm van artikelen, columns, handige checklists en nog veel meer. Welke categorie is voor u interessant? Als u niks wilt missen, meld u dan aan voor de nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.

Inschrijven